Bekkeninstabiliteit

Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten / instabiliteit

Bekkeninstabiliteit rond de zwangerschap is een normaal voorkomend verschijnsel. Bij sommige vrouwen neemt de instabiliteit tijdens en na de bevalling dusdanige vormen aan dat er hevige pijnen in de onderrug en het bekkengebied ontstaan. Ook roepen deze klachten angst op: kan ik wel bevallen en na de bevalling voor mijn baby zorgen.

Een goede uitleg is erg belangrijk voor de zwangere vrouw en kan de factor angst al wegnemen. Daarnaast worden er vele tips gegeven door de dagelijkse activiteiten en het werk. Ook een gericht oefenprogramma wordt aangeleerd, zodat de stabiliteit rond het bekken verbetert.

Overigens komen instabiliteitsklachten rond het bekkengebied niet alleen bij zwangere vrouwen voor, maar zien we ook veel vrouwen rond de menopauze met deze problemen. Dan worden er wisselende pijnklachten aangegeven in de rug, buik, heupen en bekkengebied vaak gecombineerd met lichte verzakkingen.

Uitleg en een gericht oefenprogramma kunnen een operatie voorkomen.

Incontinentie

Incontinentie voor urine en/of ontlasting eventueel gecombineerd met seksuele problemen is voor mensen een ingrijpend probleem. Niet alleen praktisch, maar ook psychisch en sociaal.

Tijdens een intake gesprek proberen we de klachten duidelijk naar voren te halen en kunnen we de therapiemogelijkheden samen doornemen. Met behulp van platen en tekeningen wordt er uitgelegd hoe alle organen in ons onderlichaam liggen ten opzichte van elkaar en welke spieren we gebruiken in onze bekkenbodem.

Wat is een goede houding tijdens het toiletbezoek en welke techniek is handig? Ook wordt er getraind hoe de bekkenbodemspieren en buikspieren te gebruiken tijdens activiteiten. Wanneer deze training onvoldoende resultaat heeft is een doorverwijzing naar de uroloog of gynaecoloog nodig om aanvullend onderzoek te doen.

Wilt u meer informatie over bekkeninstabiliteit of incontinentie?

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.