Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunst. Volgens de klassieke Chinese gedachtengang zijn klachten van lichaam en geest een signaal dat de balans van de lichaamsenergieën is verstoord. De energie die door ons lichaam stroomt volgt een ingewikkeld stelsel van kanalen, ook wel meridianen genoemd. De meridianen staan weer in verbinding met een orgaan in ons lichaam. De voeding van dit circuit is afkomstig uit onze organen en dus ook afhankelijk van wat wij eten en drinken, maar ook hoe wij leven. Daarnaast spelen ook erfelijke eigenschappen een rol bij de energieproductie. De acupunctuurpunten zijn toegangspoorten tot de lichaamsenergieën. Door het behandelen van deze punten kan acupunctuur de balans in het lichaam herstellen en het energieniveau verbeteren. Acupunctuur kan meehelpen om ziekten te verlichten en te genezen en kan ook goed gecombineerd worden met de reguliere westerse behandeling. Omdat acupunctuur op lichaam en geest werkt draagt het ook bij aan het welbevinden van de mens. Tevens is het een methode om ziekte te voorkomen. De laatste jaren wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur en zijn ook veel westerse artsen geboeid door de resultaten die bereikt worden binnen de acupunctuur.

Waar kan acupuntuur bij helpen?

Acupunctuur kan veel klachten verhelpen en verminderen, zowel bij acute als chronische problemen. Denk bijvoorbeeld aan klachten als hoofdpijn / migraine; problemen met ogen / oren / mond / keel; verstoringen in de luchtwegen en slijmvliezen; maagdarmklachten en problemen in de urinewegen; gynaecologische en neurologische aandoeningen; gewrichtsklachten, huidklachten, allergieën, verslavingen, interne klachten, zwangerschapsklachten, mentale stoornissen. Bovenstaande is een indicatielijst, maar zal niet alle mogelijkheden bevatten. Bij twijfel kunt u altijd even vragen wat de mogelijkheden zijn.

Behandeling

Bij de eerste behandeling wordt er begonnen met een uitgebreid vraaggesprek naar de klachten, maar ook naar zaken die van belang kunnen zijn als conditie / eetlust / stoelgang / slaapgewoontes etc. Vervolgens wordt de pols gevoeld en de tong bekeken om vast te stellen hoe de verdeling en kwaliteit is van energie en bloed in het lichaam. Na het onderzoek krijgt u uitleg over het hoe en waarom van de behandeling. Bij een acupunctuurbehandeling worden erg dunne naaldjes op punten op de meridiaan gezet die uw klachten het beste beïnvloeden. De eerste behandeling duurt 1 uur; vervolgbehandelingen ¾ uur. Tijdens de behandeling wordt er ook voedingsadvies gegeven en worden er leefregels besproken. Indien nodig kunnen er tijdens de behandeling nog ontspanningsoefeningen worden aangeleerd en kan er gebruik worden gemaakt van voetmassage. Bij elke volgende behandeling wordt het resultaat doorgenomen en kan indien nodig het behandelplan bijgesteld worden. Er wordt gewerkt met steriele naalden die éénmalig gebruikt worden.

Vergoedingen

Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen geheel of gedeeltelijk in de aanvullende verzekering. U kunt uw polisvoorwaarden nakijken onder alternatieve geneeswijzen. Jos Jorissen is lid van de NVA ( Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur), een erkende beroepsvereniging. Voor verdere informatie kunt u kijken op www.acupunctuur.nl.

Tarief:

Voor verdere informatie en tarieven kunt u contact opnemen met Jos Jorissen.

Wilt u meer informatie over Acupunctuur?