Geriatriefysiotherapie

Fysiotherapie voor ouderen

Gezond ouder worden is topsport!

En dat verdient een fysiotherapeut die zich ontwikkelt en bijschoolt op het gebied van ouderen. De geriatriefysiotherapeut zoekt met u naar de voor u geschikte manier om te bewegen en om dit bewegen zo goed en prettig mogelijk te laten verlopen. Ruime kennis van ziekten en klachten die soms horen bij het ouder worden, wordt hierbij ingezet. De therapeut werkt met u op de praktijk, maar indien nodig komt ze ook graag bij u aan huis.

Voor wie is de geriatriefysiotherapeut?

Mensen die ouder worden merken vaak dat de beweeglijkheid van hun lichaam achteruit gaat. Er kunnen dan meerdere klachten tegelijkertijd aanwezig zijn die elkaar versterken of belemmeren in het herstel. De geriatriefysiotherapeut heeft kennis in huis om cliënten met deze klachten te behandelen. Het kan dan gaan om kleinere ongemakken of aandoeningen als MS, Parkinson, osteoporose, dementie of de gevolgen van een beroerte.

Wanneer bezoekt u de geriatriefysiotherapeut?

U kunt naar de geriatriefysiotherapeut als bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Als u klachten ervaart doordat uw conditie achteruit gaat, uw kracht minder wordt en u wel eens last heeft van uw evenwicht bijvoorbeeld.
Als lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden, huishoudelijk werk en het beoefenen van hobby’s moeilijker worden en de kans op vallen toeneemt.

Hoe werkt de geriatriefysiotherapeut?

Een behandeling duurt ongeveer vijfentwintig minuten. De eerste afspraak wordt gebruikt om een goed beeld te krijgen van uw klachten, onder andere door onderzoek. De mogelijkheden voor behandeling worden met u besproken en indien behandeling volgt, wordt hiervoor een behandelplan opgesteld. De behandeling richt zich op het verminderen van klachten tijdens het dagelijks bewegen, het voorkomen van achteruitgang en bevorderen of behouden van zelfstandigheid. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit looptraining, evenwichtsoefeningen, valpreventie, arm- en handtraining of oefenen van het opstaan uit bed of een stoel. Indien nodig wordt de behandeling afgestemd met andere zorgverleners en de mantelzorger.

Fysiotherapie bij u thuis

Er kunnen altijd redenen zijn waarom u niet naar de praktijk kunt komen. Soms is het van belang dat de geriatriefysiotherapeut de thuissituatie in kaart brengt om met u te kunnen werken aan het dagelijks handelen thuis. Of u bent slecht ter been en heeft geen vervoer? Of u komt uit het ziekenhuis en moet thuis eerst begeleid worden? In dit geval komt ze graag bij u aan huis.

Wilt u meer informatie over Geriatriefysiotherapie?

Vraag het Gerallien Vollenbroek, geregistreerd geriatriefysiotherapeut.