Manuele Therapie

Manuele therapie is het onderzoek en de behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In het algemeen is manuele therapie ook geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele klachten kunnen zijn:


Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar.

Er bestaan vijf erkende opleidingen tot manueel therapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en behandelwijzen:

  • Stichting Opleiding Manuele Therapie
  • Stichting Maitland Concept
  • Opleiding Orthopedische Manuele Therapie
  • Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht.
  • Gediplomeerde Gespecialiseerde Studie in de Manuele TherapieVrije Universiteit Brussel (GSS).

Werkwijze

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut. De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie.

Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties ( volksmond 'kraken'). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Wilt u meer informatie over Manuele Therapie?

Vraag het Martine Pots, Algemeen fysiotherapeute en Manueel therapeute.