Shockwavetherapie bij knie artrose

Wat we nu weten over knie artrose? Knie artrose is een aandoening van het gehele gewricht waarbij het kraakbeen in kwaliteit afneemt. Er vormen zich botknobbels langs de gewricht spleet en de stofwisseling en smering van het gewricht nemen af. Dit resulteert in minder beweeglijkheid van het gewricht en pijn bij opstarten.

Wat doet shockwavetherapie bij knie artrose?

Shockwavetherapie is de laatste jaren veel onderzocht. De werking op micro niveau bij het fysiologisch herstelmechanisme is inmiddels bewezen door de wetenschap.

De shockwaves, welke worden toegediend via een behandelkop, geven een krachtige en korte drukverhoging lokaal op het weefsel. Het effect hiervan op eventueel aanwezige verhardingen is dat de harde deeltjes zacht en poreus worden zodat deze kunnen worden opgenomen door het lichaam. Een tweede effect is de aanleg van nieuwe bloedvaatjes (neovascularisatie) en een lokaal verhoogde celstofwisseling. Doordat de cellen in beweging komen, er voldoende voedsel en zuurstof wordt aangevoerd door de nieuwe bloedvaatjes wordt het weefsel lokaal gezonder. Er treed een scala aan lokale veranderingen in het weefsel op. Het derde effect is dat er een tijdelijke pijnvermindering optreed. Deze vermindering van pijn zorgt ervoor dat u dagelijks makkelijker kunt bewegen.

Shockwavetherapie helpt vaak bij knie artrose

Kraakbeencellen hebben belasting nodig. Doordat de artrose klachten pijn en stijfheid veroorzaken neemt de belasting vaak af wat het proces van artrose kan versnellen. Door de pijn dempende werking van shockwavetherapie kunt u overdag meer activiteiten ondernemen. Dit zorgt ervoor dat de cellen in beweging komen, in beweging blijven en bovenal belastbaar blijven. U blijft uw spieren gebruiken en de stabiliteit van uw kniegewricht zal niet verder achteruit gaan en u zou het zelfs kunnen verbeteren. U kunt de artrose klachten zo controleren en het proces aanzienlijk vertragen.

Houd u er rekening mee dat shockwavetherapie het kraakbeen niet kan herstellen. Shockwavetherapie zorgt ervoor dat uw knie langer functioneel te gebruiken blijft. Het is daarom raadzaam om naast shockwave therapie altijd een traject met oefentherapie te volgen.

Apparatuur

Onze apparatuur voor de behandeling van knie artrose

Wij werken uitsluitend met de nieuwste "focussed shockwave" apparatuur. Artrose behandelen met radiale shockwave heeft geen zin omdat deze drukgolven niet krachtig genoeg zijn en niet goed aankomen tussen het gewricht. Focussed shockwave kenmerkt zich door een extreem snelle en hoge energie piek. Deze is onmisbaar bij de behandeling van knie artrose!

Wilt u meer informatie over Shockwave Therapie?

Vraag het Annemarie Altena of Gerallien Vollenbroek.