Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. Ook kan dit het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling (radiotherapie). Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem, bij vrouwen na een borstoperatie en okselklierdissectie en beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een dergelijke operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.

Andere bekende oorzaken van secundair lymfoedeem zijn:

  • Posttraumatisch of postoperatief (denk bijv. aan een nieuwe knie/heup)
  • Inactiviteit of verlamming (denk bijv. aan hersenbloeding en pareses)
  • Obstructie ten gevolge van tumorgroei
  • Infectie (bijv. wondroos)
  • Chronisch veneuze insufficiëntie (niet behandeld of lang bestaand)
  • Reumatisch oedeem
  • Oedeem door niet goed functioneren van organen (hart, longen, lever en nieren)
  • Medicijnen

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden. Kleding, schoenen en/of sieraden kunnen gaan knellen, eventuele bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan en spelen mee.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens deskundig op het gebied van bewegen en houding en kan desgewenst therapeutisch elastische kousen aanmeten en leveren. Waar nodig is er hier een nauwe samenwerking met podotherapeut, medische pedicure en diëtiste.

Wilt u meer informatie over Oedeemfysiotherapie?

Vraag het Marloes Hartgerink, geregistreerd therapeut manuele lymfedrainage.